Плід міробалана (греч. myrobalanos, від myron — запашна олія та balanos — жолудь) хебули називають харитакі (санскр. = священний плід Шиви), а в Тибеті: арура або плід довгого життя.
Належить до одного з міробаланів – групи дерев, що ростуть у Гімалаях. Плоди округлої форми, що нагадують зелені оливки при дозріванні, розділені на 6 сегментів.
Виростає у листяних лісах, на сухих схилах та в різних частинах Азії (Індія, Непал, Бірма, Китай та Бангладеш).
Мало що відомо про використання харитакі в європейській фармацевтичній історії. У китайській медицині, він був відомий за 1000 років, і використовувався проти діареї, головного болю, менструальних спазм, диспепсії, жовтяниці, запорів, геморою, при лікуванні ран, при запаленні горла і як загального відновлювального тоніка.
Деякі джерела кажуть, що харитакі один із найсильніших плодів Аюрведи. В Індії міробалан хебула є священним деревом, божественним даром, і його використовували як тонік,що продовжує молодість.
Використовують висушені зрілі чи незрілі плоди харитакі. Зрілий харитакі має терпкий, дуже кислий смак. Сушений харитакі більше схожий на мускатний горіх, колір може змінюватись від чорного до оранжево-коричневого і до жовтого.
Різноманітний склад активних складових харитакі: таніни, хебулінова кислота, галова кислота, смоли, антрахінон, сіннозиди, хебуліни, пальмітинова кислота, стеаринова кислота, олеїнова кислота, лінолева кислота, арахідонова кислота, бегенова кислота.
Харитакі має винятково високий (до 45%) вміст таніну. Також містить велику кількість амінокислот і має до 40% масової частки жирних олій.
При лабораторних випробуваннях кісточкових плодів виявлено, що харитакі має природні сильні антиоксидантні та імуномодуляторні властивості, кардіотонічну активність, має антибактеріальну дію, та антиатеросклеротичний ефект.
Згідно з науковими дослідженнями, вживання харитакі знижує рівень холестерину.
Терміналія хебула відіграє центральну роль у медицині Тибету.
Будда медицини у правій руці тримає плід Арура, який у медицині Тибету називають “Цар всіх лікарських рослин”.
Досвідчені лікарі можуть призначити плоди в залежності від різних лікарських властивостей, місцезнаходження, ступеня зрілості та часу збирання. Є також різні показання окремих компонентів, таких як шкірка, м’якоть плодів і т.д.
Ім’я: A-ru-ra.
Смак: ідеальний плід арури повинен мати гіркий, солодкий, кислий, в’яжучий, гострий та солоний. Поєднує у собі всі 6 смаків. Сьогодні люди позбавлені солоного смаку.
Принцип роботи: нейтральний.
Особливості: холодний, притупляти, сухий, різкий, гострий, рухливий.
Застосування: плоди арура використовуються при всіх трьох розладах енергій (Beken, Tripa та Lung), а також при холодній та теплій хворобах. Плоди нормалізують функціонування всього організму, діють на всі тканини, регулюють системні процеси типу Beken/Слиз (водний обмін), стимулюють процеси Tripa/Жовч (метаболізм), але особливо сприятливо впливають на системні процеси типу Lung/Вітер (вища нервова діяльність).
Плоди терміналії хебули (харитакі) входять до складу формул Тибету швейцарських дієтичних добавок: PADMA 28 active, PADMA HEPATEN, PADMA NERVOTONIN.