Костус (у перекладі з грецької означає «зі сходу») – багаторічна тропічна трав’яниста рослина сімейства складноцвітих або айстрових. Костус часто називають “спіралеподібними імбирами”.
Виростає в Північній Індії в Гімалаях на висоті 1,5-3 км і досягає заввишки 2 метри і має потужну кореневу систему. Культивується в Індії та Китаї заради коріння, що має лікувальні властивості та дуже приємний деревний аромат.
Протягом тисячоліть костус використовувався в Індії, Тибеті та Китаї в ароматерапії та в пахощах, у тому числі в релігійних обрядах, для обкурювання приміщень. У Китаї пахощі на основі костусу називають Mu Xiang, що означає «деревний аромат».
У давнину в Індії сассаурея вважався рослиною божественного походження, що росте високо в Гімалаях, разом зі своїм братом – знаменитим Сомою, рослиною-богом, що прославлявся у Ведах, з якого арії робили незвичайний п’янкий напій.
Костус описується у старовинних аюрведичних текстах як расаяна, еліксир молодості, рослина, що допомагала при сильній лихоманці – джварі. Згідно з аюрведою, рослина благотворно діє на вату дошу, знижує біль, очищає організм від токсинів, нормалізує і покращує травлення, підвищує здатність до народження дітей у жінок, знімає спазми, коліки, має жовчогінний ефект. Крім того, костус використовували для лікування тифу та холери.
В даний час використовується в медичних цілях – в аюрведі, а також у китайській медицині, де він входить до 50 основних трав.
Коріння костусу мають протизапальні, антисептичні, антибактеріальні, ранозагоювальні, вітрогонні, глистогінні, жовчогінні, протиспазматичні, відхаркувальні, тонізуючі властивості.
Корисні властивості кореня використовуються у таких випадках:
У медицині Тибету корінь костуса (Ru-RTA) широко використовується.
Найменування: Ru-RTA.
Смак, аромат: пряні, солодкі та гіркі.
Принцип дії: нейтральний.
Область застосування: Ru RTA рецепти традиційно застосовуються для вирішення проблем із нудотою шлунка.
Корінь костусу входить до складу формули Тибету швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA NERVOTONIN.