Довгий перець – це ароматна рослина, що в’ється, трохи менше метра у висоту (може стелитися по землі або витися як ліана). Численні стебла, опушені на кінцях. Листя розташоване по черзі, темно-зелені, серцеподібної форми. Цвіте довгий перець у липні – серпні.
Плоди, схожі на гулі, збираються в гроно і нагадують сережку. Свіжі плоди мають солодкуватий смак, а висушені – пекучий і гострий. Сімейство – перцеві. Розповсюдження: Гімалаї, Бангладеш, Індія, Шрі-Ланка.
Перець на санскриті “pippali”. Довгий перець був відомий стародавнім грекам та римлянам значно раніше, ніж чорний перець. Є версія, що до давньої Греції довгий перець завіз полководець Олександр Македонський після походу до Індії.
Згідно з історичними джерелами довгий перець, в першу чергу, застосовувався з лікувальною метою, а пізніше – як пряність. В даний час ця пряність є набагато менш поширеною, ніж “чорний перець” і продається лише у спеціалізованих магазинах.
Плоди збирають до зрілості і висушують. Основними активними речовинами є алкалоїд піперин і споріднені сполуки піперлонгумін, піперналамін, а як ароматизатори – ефірна олія.
Плодам довгого перцю приписується судинорозширювальна дія. В Індії плоди довгого перцю застосовували для лікування бронхіальної астми, недуг у м’язах, печінки та жовчного, при кашлі, при позбавленні від паразитів, пригнічуючи насамперед активність хеліко-бактерій та грибів роду кандиду.
Аюрведа-медицина призначає довгий перець у поєднанні з іншими лікарськими рослинами проти підвищеної кислотності шлунка та проти кишкових виразок. Сучасні експериментальні дані підтверджують, що алкалоїд піперин, що міститься в плодах, багаторазово збільшує біодоступність корисних речовин, чим посилює їх ефективність.
Також, піперин знижує рівень тригліцеридів (жирів) та «поганого холестерину» (ліпопротеїн низької щільності), та підвищує рівень «хорошого холестерину» (ліпопротеїн високої щільності). Перець довгий також відомий як тонік для мозку та статевої системи.
Ім’я: Pi-Pi-Ling.
Смак: солодкий, пряний.
Принцип дії: зігрівальний, усуває холод, застій. Піппалі стимулює енергію Tripa (енергія нагріву, яка зосереджена у печінці).
Застосування: Pi-pi-ling усуває холод тіла та сприяє нагріванню. Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, виробництво сперматозоїдів та яйцеклітини. У поєднанні з іншими лікарськими рослинами використовується при розладах енергії Lung/Вітер (пов’язана з нервовою системою) та енергії Beken/Слиз, важкому диханні, утворенні слизу в грудях, розладі шлунка та метеоризмі.
Плід довгого перцю входить до складу PADMA DIGESTIN plus.