Духмяний перець – вічнозелене дерево сімейства миртові (Myrtaceae), висотою до 15 метрів, зі струнким стовбуром і сірою корою, що легко відшаровується. Його листя – вічнозелене, шкірясте, ланцетоподібне. Квітки дрібні та білі. Плоди збирають, перш ніж вони повністю дозріють, інакше вони втрачають свій аромат.
Батьківщиною духмяного перцю є Молуккські острови. Культивують у Вест-Індії, Центральній та Південній Америці, особливо на Ямайці.
Духмяний перець відомий як прянощі ще з часів ацтеків. Вони додавали ефірну олію пименти до напою «шоколаду». Майя застосовували пиментову олію для бальзамування тіл своїх вождів.
Насіння та листя духмяного перцю в індійській народній медицині використовували для лікування хвороб травного тракту. Вважали, що він має магічні властивості. Його застосовували як афродизіак разом з какао.
У Європі поширення перцю, як спеції, завдячує Колумбу, який відкрив його на Карибських островах. Попит тривалий час залишався незначним. Тільки в 17-му столітті популярність запашного перцю зросла після того, як англійські моряки, які прибули з Ямайки, використали його властивості для збереження м’яса та риби. Запах та смак духмяного перцю, нагадує гвоздику, мускатний горіх та корицю, звідси і назва духмяного перцю Tout-Epice.
З медичної точки зору використовують висушені і мелені недозрілі плоди духмяного перцю, а також ефірну олію (Pimentae Aetheroleum).
Ефірна олія складається в основному з евгенолу (60-80%), метил евгенолу та каріофіллену. Плоди також містять пальмітинову кислоту, дубильні речовини та флавоноїди.
Ефірна олія, що міститься в запашному перці, має протимікробну, антибактеріальну, протигрибкову, противірусну, спазмолітичну дії.
Пиментова олія заспокоює травну систему, знімає метеоризм, діарею, підвищує функціональну активність шлунка, стимулює кровообіг, викликає розширення капілярів, ефективно при бронхіті, нежиті, кашлі, має ефект, що зігріває, знімає нервову напругу, активізує роботу мозку.
Використання духмяного перцю невідоме у традиційній медицині Тибету. Однак у традиціях медицини Тибету Бурятії перець був присутній.
Плоди духмяного перцю входять до складу формули швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA 28 active.