Салат латук – однорічна трав’яниста рослина сімейства айстрових, заввишки до 1 метра. Листя, з’єднані разом, формують щільну розетку – качан округлої форми, що розташовується на стеблі волоткою.
Квітки жовті, на вигляд схожі на ромашку. Плід – сім’янка з летучкою. Салат латук має численні сорти, які різняться за формою, розмірами, забарвленням листя.
Зростає: Середземномор’я Європи, Азії, Північної Африки. Нині вирощується у всьому світі.
Салат латук вживали в їжу ще в Стародавньому Римі, Греції та Єгипті. При археологічних розкопках єгипетських поховань (4500 років до н.е.) було знайдено насіння салату, що закам’яніло, а при розшифровці єгипетських папірусів були знайдені згадки про салат латук, як про священну рослину кохання.
Давньогрецький лікар Гіппократ приписував салату латук седативні та гіпнотичні властивості. З давніх часів відома і знеболювальна дія «молочка» салату.
Латинська назва рослини «латук» пояснюється наявністю білуватого соку в стеблах і суцвіттях (LAC латиною означає «молоко»).
У листі салату у великих кількостях містяться комплекси вітамінів С, Е, РР, групи В, фолієва кислота (бере участь у роботі нервової та кровотворної систем, регулює обмін речовин), лимонна та інші органічні кислоти, мікро- та макроелементи: магній, калій, фосфор , залізо, натрій; алкалоїд лактуцин; біологічно активну речовину цитрин.
Експериментально встановлено, що лактуцин, що міститься в листі, має болезаспокійливу, седативну та спазмолітичну дію, заспокоює нервову систему, знижує кров’яний тиск, зміцнює стінки кровоносних судин.
Вживання салату попереджає крихкість стінок кровоносних судин, знижує холестерин, очищає організм, ефективно при хронічних гастритах, ожирінні, атеросклерозі, захворюваннях сечостатевої та травної систем.
Збалансований вміст калію та натрію визначає здатність салату виводити зайву воду при серцевих набряках, знижувати артеріальний тиск.
У медицині Тибету використовуються різні види рослини, наприклад Lactuca lessertiana.
Ім’я: rtsa mkhris.
Смак: гіркий.
Особливості: холодні, грубі та притуплені.
Принцип роботи: охолодження.
Застосування: Lactuca lessertiana використовується в медицині Тибету при порушеннях енергії Tripa, особливо при нервових захворюваннях, і при розладах, пов’язаних з жовчним міхуром, жовтяницею і головними болями.
Листя салату латук входить до складу формули швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA 28 active.