Пажитник – однорічна рослина, висотою 10-50 см, з довгим, вертикальним, стрижневим коренем. Сімейство – Бобові. Цвіте з квітня до липня, квітки блідо-жовті, рідко лілового кольору, зібрані в пазухах листя. З них розвиваються плоди – стручки до 10 см завдовжки, у формі рога.
Плід містить тверде, прямокутне насіння (від 4 до 20 шт.), На смак слабо солоне. Пажитник виділяє інтенсивний запах.
Батьківщина: все Середземномор’я від Піренейського півострова до України, Середня Азія, Індостан та Китай. Вирощують пажитник у Південній Франції, Туреччині, Північній Африці, Індії та Китаї.
Від Північної Африки до Китаю застосування пажитника як древньої лікарської рослини широко задокументовано. При китайському імператорі Шин-Нонг (3700 р. до н.е.) насіння вважалося найкращими відхаркувальними ліками.
У Єгипті знайдені згадки про використання (близько 1550 до н.е.) пажитника як засіб проти опіків. Стародавні єгиптяни також використовували пажитник для кадіння та бальзамування мумій, для полегшення пологів та посилення лактації.
Німецька монахиня Хільдегарда Бінгенська (1098 до 1179) використовувала насіння як лікарський засіб проти шкірних захворювань. Пастор Кнайп (1821 до 1897) дав високу оцінку рослині та рекомендував її («…для усунення пухлин та виразок»).
Народна медицина використовує насіння фенугрек при кашлі та втраті апетиту. У Європі його використовують при хворобливих менструаціях. На Близькому та Далекому Сході, у Північній Африці та Іспанії фенугрек використовується як популярна приправа у кулінарії.
Висушене, стигле насіння називається “насіння пажитника”. Вони містять від 25 до 40% слизових речовин і від 2 до 3% стероїдних сапонінів. Пажитник містить алкалоїди, багато речовин, що мають антиоксидантні та протизапальні властивості: кемпферол, рутин, апігенін.
Також багатий на важливі мікроелементи магнію та селену, амінокислоти – L-триптофан, лізин. Найчастіше насіння приймають у вигляді порошку. При кашлі пажитник застосовують для відхаркування та розрідження слизу.
В експериментальних та невеликих клінічних випробуваннях насіння фенугрек провокує зниження холестерину та глюкози в крові, знижує інсулін-стимулюючий апетит та стимулюючі ефекти.
Насіння пажитника не знайшли широкого застосування в медицині Тибету. Проте дія рослини добре задокументована.
Найменування: Su mo za.
Смак: гіркий та солодкий.
Принцип події: потепління.
Область застосування: Su mo za сушить гній у легенях, припиняє холодну діарею, гасить енергію вітру, розчиняє слиз, активує жовчну енергію, генерує тепло нирок та сприяє життєздатності.
Насіння пажитника (фенугрек, гуньба)входить до складу формули швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA NERVOTONIN.