Асафетида – це багаторічна трав’яниста рослина до 1,5 м заввишки. Сімейство – парасолькові. Листя в обрисі трикутне, довгочерешкове, багаторазово перисто розсічене з довгасто-ланцетними кінцевими сегментами.
Квітки блідо-жовті, зібрані в парасольки, складові парасольки, що не мають обгортки, які утворюють потужне суцвіття. Плід — вислоплодник, що при дозріванні розпадається на два однонасінні мерикарпії з вельми широкими крайовими ребрами.
Асафетида росте у Східному Ірані, Західному Афганістані та штаті Кашмір в Індії.
Латинська назва ferula означає «носій». Воно повертає нас до міфу про Прометея, який, пошкодувавши людей, передав їм вогонь в асафетиді – порожній тростині. Є версія, що й доісторична людина використовувала саме асафетиду, щоби переносити вогонь з місця на місце.
У Стародавній Греції та Римі високо цінували цю пряність за лікувальні властивості та за пікантний гострий смак, який ферула надає їжі. Купці доставляли асафетиду на ринки Європи із країн Середнього Сходу.
Коли римляни робили військові походи, то серед інших поневірянь похідного життя їм доводилося терпіти вкрай невигадливе щоденне меню — сочевична юшка, яка хоч і дає багато енергії, але викликає здуття живота. Навряд чи військо довго зберігало б бойовий дух, якби не асафетида. Ця «смердюча смола» була справжнім порятунком.
Асафетида застосовується у невеликих кількостях. Вона має специфічний смак і має лікувальні властивості. За смаком асафетида нагадує часник і з успіхом може замінити його в овочевих стравах.
Їдкий та стійкий запах асафетиди обумовлений великим вмістом у ній сірчаних речовин. Асафетида продається у вигляді смоли чи дрібного порошку. Смола чистіша, ніж порошок, проте її треба молоти.
Порошок асафетиди зазвичай має невелику домішку. Зазвичай це борошно (рисове або пшеничне). Борошно робить аромат асафетиди менш різким і запобігає злипанню шматочків смоли. Технологія отримання цієї спеції дуже своєрідна і чимось нагадує збирання березового соку.
Вживання асафетиди в їжу сприяє запобіганню метеоризму (скупчення газів) та полегшує перетравлення їжі. Асафетида настільки ефективна, що з її допомогою, як кажуть на Сході, можна вилікувати від нетрів шлунка навіть коня.
Ароматична смола коренів рослини має багато лікувальних властивостей. Асафетида є відмінним засобом, що покращує травлення, сприяє видаленню скупчень їжі зі шлунково-кишкового тракту. Вона ефективна для видалення глистів, особливо круглих та гостриків. Вважається, що асафетида лікує багато жіночих захворювань.
Ферула смердюча застосовується при безплідді, загрозі викидня, хворобливих менструаціях та болях. Призначається для стимулювання та покращення травлення, для збільшення апетиту, для покращення обміну речовин, як проносний, загоювальний, антибактеріальний, протиглистовий та протиспазматичний засіб.
Має протипоказання при сильній лихоманці, підвищеній кислотності, висипці, кропив’янці та вагітності.
У медицині Тибету використовують пахучу смолу рослини Ferula assa-foetida. Основним лікувальним компонентом асафетиди є суха на повітрі смола (камедь), що отримується з коріння рослини. До складу смоли входять ефірні олії, ферулова кислота, сірка, луг, оцтова, яблучна та валеріанова кислоти.
Область застосування: впливає на всі тканини-елементи тіла. Послаблює вітер та слиз. Підвищує жовч. Чинить позитивний вплив на травну, дихальну, нервову та видільну системи, і систему кровообігу.
Камедь (смола) асафетиди входить до складу формули швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA NERVOTONIN.