Непальська слива момбін – вічнозелене дерево у висоту до 20 метрів, з перистим яйцеподібним листям. Білі квіти з’являються з березня до квітня. З листопада по грудень розвиваються плоди – кістянки зелено-жовті, завдовжки близько 3 см. На смак сирі плоди дуже кислі. Насіння – видовжене, має форму людського серця.
Виростає у Непалі, Японії, Індії, Китаї. Сімейство: Сумахові (Anacardiaceae).
Непальська слива невідома у європейській літературі. В Азії плоди використовуються в кулінарії, наприклад, у приготуванні приправи чатні та карі-страв. Кислі, зелені плоди використовують як ароматизатор типу тамаринд.
У Непалі момбін використовують, в основному, для кондитерських виробів, супів та соусів. Молоде листя їдять сирими, використовують у соус чилі. Кору жують.
Плоди момбін для лікувальних цілей використовуються цілими, сушеними, упереміш із кісточкою. Містить багато вітаміну С, мінералів та незамінних амінокислот. Завдяки високому вмісту поліфенолів має в’яжучу дію.
Ґрунтуючись переважно на експериментальних знаннях – непальська слива захищає серце. Плід має кардіотонічні властивості, діє проти підвищення серцевого ритму, а також чинить антитромботичну дію, стимулює імунні функції та споживання кисню в серцевому м’язі (допомагає при ішемії).
У медицині Тибету непальська слива використовується досить часто. Плоди snying zho sha заспокійливо діють на серце та нервові розлади. Вони також регулюють життєзабезпечення енергії Вітру.
Ім’я: snying zho shas.
Смак: солодкий та кислий.
Принцип роботи: нейтрально, охолодження.
Область застосування: плоди непальської сливи захищають серцевий м’яз, регулюють і запобігають прискореному серцебиттю.
Плід непальської сливи входить до складу формули Тибету швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA NERVOTONIN.