Календула – однорічна трав’яниста рослина сімейства айстрові, висотою від 30 до 50 см. Стебло розгалужене, корінь стрижневий, гіллястий. Листя чергові, нижні – довгасто-яйцеподібні, верхні – довгасті або ланцетоподібні, сидячі. Суцвіття – кошики, розташовані на кінцях стебел та відгалужень; крайові квітки – оранжеві або жовті; внутрішні – червоні, тичинкові.
Батьківщина календули – центральна та південна Європа. У дикому вигляді календула росте у Південній Америці, країнах Середземномор’я та Близького Сходу.
“Золото Марії” (Marigold) – англійська назва календули, яку вона отримала за свої заслуги перед жінками. У середні віки календула була одним із квітів, присвячених Діві Марії. У ті часи, коли лікувалися переважно народними методами, саме календула вирішувала багато жіночих проблем: фіброми, кісти яєчника та ущільнення в грудях.
У Європі перші згадки про календулу пов’язані із давньогрецькою медициною. Ще в першому столітті нашої ери вона застосовувалася для лікування хвороб печінки. Згодом, уже у 9 столітті з тією ж метою її використав лікар Авіценна. У східній медицині Китаю календула стала символом довголіття. Деякі лікарі вірили в силу цієї квітки так сильно, що рекомендували своїм пацієнтам уважно вдивлятися в календулині квіти, щоб очистити себе від негативної енергії.
Традиційно використовували календулу, як таку, що володіє стимулюючим, тонізуючим, жарознижувальним ефектом, що прискорює загоєння ран, що допомагає впоратися з жовтяницею та захворюваннями печінки, за відсутності менструації, при нудоті, розладі шлунка, виразці, прискореному серцебиттю та інфекції.
Наявність у квітках та коренях рослини органічних кислот (пентадецилова, яблучна, саліцилова), ефірних олій, каротину, смоли, дубильних речовин, мікроелементів (калію, кальцію та магнію) зумовлює корисні властивості календули. Основна діюча речовина – календен. Основні корисні властивості календули у квітках, трохи менше мікроелементів у стеблах та листі. Коріння рідко використовують як компонент лікувальних препаратів.
Завдяки каротиноїдам та флавоноїдам, які є в квітках, календула вважається потужним протизапальним та дезінфікуючим засобом. Календула багата на фітонциди, глікозидами, дубильними речовинами, сапонінами.
Календула має сильно виражені бактерицидні властивості щодо багатьох збудників. Препарати з неї застосовують для лікування опіків, ран, що не гояться, для полоскання горла при ангіні і порожнини рота при стоматиті.
На підставі експериментальних даних підтверджено ранозагоювальну, протизапальну, антимікробну, противірусну, імуностимулюючу, антиканцерогенну дію календули.
Календула відноситься до групи рослин, відомих як Lе-brgyen dmen-pa.
Ім’я: Lе-brgyen dmen-pa.
Смак: солодкий та гіркий.
Принцип роботи – потепління.
Застосування: календула загоює рани та виразки легенів. Відновлює травмовані “канали” (нерви, кров, лімфатичні судини).
Квітки календули входять до складу тибетської формули швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA 28 active.