Ембліка лікарська (родини молочайних) – листяне дерево, заввишки до 30 метрів. Плоди дрібні та майже сферичної форми, світло-зелено-жовтого кольору. Смак кислий та гіркий.
Батьківщина – Північна та Південно-Західна Індія.
Ембліка лікарська, також відома як Амла або Амла Churna (останній термін відноситься до сухофруктів) є складовою деяких аюрведичних комбінованих терапевтичних засобів, напр. Трифала.
Ембліка (лат. Emblica Officinalis) є синонімом Філантус ембліка (лат. Phyllanthus Emblica), іноді використовується взаємозамінно з Anwala, Amlaj або Amlaki. Також відома як індійський аґрус.
Плоди традиційно використовуються в Єгипті для поліпшення пам’яті, як стимулятор, для лікування або профілактики діареї, жовтяниці, запалення, церебральної недостатності та психічних розладів. Також використовується як стимулятор апетиту або для лікування цукрового діабету.
Важливість плоду амла була описана в аюрведичних текстах тисячі років тому. Серед деяких аюрведичних текстів амла називається “найкращим серед кислих фруктів” або “найкращий серед трав, що омолоджують”.
Плоди амла також відомі завдяки своєму смаку, який описаний як відносний баланс п’яти основних смаків (солодкий, кислий, гострий, гіркий та в’яжучий).
Використовуються плоди та листя. Активні інгредієнти включають біофлавоноїди, флавоноїди, поліфеноли та каротиноїди. Плід амла є найбагатшим природним джерелом вітаміну C, доступним на цій планеті. Кількість вітаміну С у середньому розмірі плоду амла в чотири рази та у вісім разів більша, ніж у середніх розмірах апельсину та томату відповідно.
Аскорбінова кислота, яка міститься в плоді амла, практично не піддається руйнуванню навіть при нагріванні або сушінні. Це робить плід амла джерелом біодоступного вітаміну С, який відіграє важливу роль у синтезі нейротрансмітерів.
Він також необхідний для колагену та синтезу карнітину, важливих молекул, які при необхідності виробляють енергію з жирових клітин. Інші активні складові: галова кислота, дубильні речовини, пектин та ін.
Амла відома як рослина Расаяна, яка посилює та відновлює процес збереження, перетворення та відродження життєвої сили.
Властивості амли:
Ім’я: skyu ru ra.
Смак: усі смаки, окрім солоного.
Особливість: легка, суха, холодна.
Принцип дії: зігріваючий.
Область застосування: плоди амла використовуються для лікування хвороб флегми, жовчі та крові.
Плід ембліки лікарської (амла) входить до складу швейцарської рослинної дієтичної добавки PADMA 28 active та PADMA HEPATEN.