
Дія гірких речовин рослин відома людині вже з найдавніших часів. З одного боку, гіркі речовини рослин мають жарознижувальну дію, можуть знищувати паразитів, грибки та бактерії, а з іншого боку, відомо їх вплив на травну систему.
У багатьох культурах гіркий смак використовують у формі шлункової гіркоти або як аперитиви. Стимулююча дія на апетит і травлення полягає, крім іншого, у тому, що гіркі речовини посилюють виділення шлункового та жовчного соку.
Як наслідок, поживні речовини засвоюються краще, травлення жирів йде легше, кишкова флора покращується. Крім цього, стимулюється також і моторика кишківника, що робить травлення ефективнішим.
Гіркі речовини гальмують потяг до солодкого.
Позитивний побічний ефект забутого гіркого смаку полягає в його гальмівній дії на надмірну потяг до солодкого. Гіркі речовини пригнічують почуття голоду, отже, і бажання з’їсти шоколад чи інші солодощі.
Терапевт з тибетської медицини, доктор Андреа Юбералл (Австрія) стверджує, що:
Причиною сильного збільшення кількості людей з надмірною вагою в нашому суспільстві є недостатня кількість гірких речовин у щоденному харчуванні та пов’язана з цим відсутність насичувальної дії.
Багатьом невідомо, що овочі минулого були набагато багатшими на гіркоту. З сучасних сортів овочів більшість гірких речовин було виведено з метою надання приємнішого солодкого смаку.
Майже ніхто не пам’ятає гірких огірків, моркви чи баклажанів, навіть цикорій та редиска мають сьогодні скоріше солодкий смак. Також і з цієї причини природне гальмо споживання їжі вимкнулося.
Оскільки в овочевих відділах сьогодні гірких смаків майже не знайти, доктор Андреа Юберал радить отримувати ці важливі речовини з інших джерел, наприклад, з лікувальних рослин. До них відносяться кульбаба, артишок, тирлич жовтий, ісландський мох, різні прянощі – базилік, розмарин, чебрець, альпінія лікарська, коріандр, аніс, кмин, фенхель, кріп або любисток.
Іншими постачальниками гіркоти є: шандра, дягіль, маргаритки, хміль, деревій, полин, золототисячник, цикорій звичайний, розторопша плямиста, кондуранго.
Відомий швейцарський препарат PADMA DIGESTIN plus – це також ефективна комбінація гірких речовин спецій та прянощів, які позитивно впливають на травлення, а саме:
