Доктор Мінгії Куому (Mingji Cuomu), тибетський лікар і тибетолог, член-кореспондент Оксфордського університету і старший викладач у коледжі Тибету в Лхасі, розповіла про історичні основи рецептури «Se ‘bru 5», її коріння в традиційній системі тибетської медицини і традиційні її застосування.
Формула «Se’bru 5», як основа препарату PADMA DIGESTIN plus, імовірно була частиною оригінальної роботи з медицини Тибету Чжуд-ші. Вона застосовувалась у 8 столітті і належить до так званого королівського класу рецептур високого рівня впливу на життєздатність та загальний стан здоров’я.
Назва «Se’bru 5» вказує, що формула, відповідно до найсильніших компонентів, пропорційно їх кількості є представником рецептури сімейства гранатових («Se’bru 5» = тиб. гранат) і містить 5 компонентів. У той час, як гранатові зерна в основному мають кислий смак, інші компоненти PADMA DIGESTIN: коричник китайський (касія), перець довгий, калган і кардамон, мають в основному гострий і солодкий смакові якості.
Різним смаковим компонентам рослинної сировини в медицині Тибету приписується важливе значення. Зі смакових якостей роблять висновки про фармакологічні властивості рослинної сировини і про те, як вони впливають на три основні принципи енергії медицини Тибету: Лунг (вітер), Тріпа (жовч), Бекен (Слиз).
«Se’bru 5» – це зігрівальна формула, яка традиційно застосовується для посилення травного вогню Medro (вимовляється: Mето). У процесах травлення задіяні підаспекти всіх трьох принципів.
Традиційними показаннями застосування рецептури Тибету «Se’bru 5» є, з одного боку, такі порушення травлення, як хронічні проблеми зі шлунком, здуття, метеоризм, болі в животі і коліки.
З іншого боку, дефіцит кишкового вогню призводить також до симптомів, які визначаються як «хвороба холоду нирок». Під цим слід розуміти, наприклад, люмбаго (lower back pain), цистит, що рецидивує, зниження лібідо, або проблеми з простатою.
У медицині Тибету вогонь (тепло) травлення Medro відіграє центральну роль для здоров’я і життєдіяльності людини. До ослаблення Medro призводять несприятливий склад їжі та звички харчування, наприклад, надлишкове харчування та нерегулярні прийоми їжі, а також холодна або недоварена їжа, як, наприклад, салат або сира їжа.
Крім того, до ослаблення вогню травлення можуть призвести деякі промислові харчові добавки та певні медикаменти, а також психологічний вплив та спосіб поведінки, такі як наприклад:
Багато з цих факторів характерні для прискореного ритму західного життя, тому симптоми зниженого Medro у нас часто зустрічаються.
Через велике значення травного вогню для здоров’я та загального самопочуття людини, формула «Se’bru 5» є важливим рецептом як на сході, так і на заході.